FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
Széchenyi2020
Avatás fotók 2018. 01.20.
Bemutatkozás, támogatók
HONLAPJAINK
1 % a gála támogatásáért
Támogatóink 2017.
XXI. MKN Gála fotói
KULTÚRA LOVAGJAI 2018
A Kultúra Lovagja elismerésről
Mit kell tudni ?
Az avatási ceremónia menete
A gála programja
2017. háttérinformációk
Elismertek 1999-2015.
2016. év Kultúra Lovagjai
Kultúra Lovagjai 2017-ben
JÓKAI-DÍJASOK
ÖRÖKSÉG SERLEG 2018
Örökség-serleg elismerésről
2016. évi gála
2016 Díszvendég
A gála bemutatása
Örökség-serleg 2016
Örökség serleg 2017
Örökségünkért érem
2017. ÉVI PÁLYÁZATAINK
2016. ÉVI PÁLYÁZATAINK
KISBÍRÓ
Együttműködési szerződés
Kultúra Lovagrendje
Kultúra Lovagrendje belépés
Lovagi emlékoszlopok avatása
ÉVES BESZÁMOLÓ 2016
ÉVES BESZÁMOLÓ 2015.
ÉVES BESZÁMOLÓ 2014.
ÉVES BESZÁMOLÓ 2013
ÉVES BESZÁMOLÓ 2012
BESZÁMOLÓ 2009
ARANYOSSZIGET
Fotók az alapítvány életéből
2017 gála beszámoló
EGY A NEMZET 2017


ÖRÖKSÉG SERLEG

Elismerés az ifjúságnak

2016. január 22-én, a XX. Magyar Kultúra Napja Gála a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség-serleg elismerést adományoz három ifjúsági szervezetnek, amelyek huzamos időn át, kiemelkedően ápolták a magyar és az egyetemes kultúrát.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
27. számmal Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusának.
Indoklás: A Gyermekkórus a Szatmárnémeti Református Gimnázium büszkesége. Az elmúlt 10 esztendő során számtalan fellépésével, hol önállóan, hol pedig a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusával és filharmonikusokkal kiegészülve örvendeztette meg hallgatóságát határon innen és határon túl. A Gyermekkórus többnyire a vallásos és népi kultúra klasszikusait szólaltatja meg de ezen túlmenően az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemeit is bemutatja. A Gyermekkórus Erdély és Partium több nagyvárosában is fellépett úgymint: Kolozsvár, Szászrégen, Nagyvárad, Nagykároly, Nagybánya. Megszámlálhatatlan Szatmár-vidéki kis faluban is megfordult és szolgált, nemzeti, vallási, kulturális alkalmakkor.
Magyarországon: Tokaj, Sárospatak, Nyíregyháza, Budapest, Paks, Érd, Szekszárd, Szálka, Ópályi, Aranyosapáti jelzi a nagyvárosok és kis falvak fellépéseinek színhelyét. Szatmárnémetiben hagyományos és várva-várt telt-házas koncertet ad a kórus minden év Adventjében.
2015-ben meghívott kórusként a legnépesebb létszámmal vett részt a Művészetek Palotája a Református - Énekek Koncertjén.
A Gyermekkórus célkitűzése: nemzeti, vallási, népi hagyományaink megismerése, ápolása és továbbítása. A Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusát Higyed Gyöngyi énektanár-karnagy alapította és vezeti.

Az Örökség serleg elismerést „A kóruséneklés népszerűsítésért, a magyar kultúra határon túli ápolásáért” adományozzuk.
Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
28. számmal a Havasi Gyopár Gyermek Tánccsoportnak (Rahó, Ukrajna)
A tánccsoport 2007-ben jött létre a Rahói Ukrán Magyar Társaság és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére azzal a céllal, hogy segítse a magyarságtudat megőrzését a Tisza forrásvidékén, ahol sok családban már csak a nagyszülők beszélik nyelvünket. Ismereteiket anyaországi és szülőföldi néptánc táborokban gyarapították. 2011-től Jurij Szavcsuk tánctanár színvonalas és odaadó önkéntes munkájának köszönhetően folyamatosan emelkedett táncaik szakmai színvonala. Jelenleg egy kezdő és egy haladó csoportban 24 fiatal vesz részt a hetenkénti próbákon. Repertoárjuk tükrözi azt a multikulturális környezetet, amelyben élnek. Számos magyarországi és kárpátaljai meghívást kaptak. Felléptek Aranyosapátiban, Nyírbogdányban, Sárrétudvariban, Técsőn, Rahón, Visken, Tiszabogdányban, és Kőrösmezőn. A magyar nyelv és kultúra határán való szerepléseikkel elősegítik, hogy a magyar nemzeti kultúra méltó helyet foglaljon el a kultúrák sokszínű világában a Tisza forrásvidékén. Végső soron hozzájárulnak a szórvány magyarság fennmaradásához.

Az Örökség serleg elismerést „A magyar néptánckultúra multikulturális környezetben való népszerűsítéséért” adományozzuk.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
29. számmal a Krónikás Zenedének
A Krónikás Zenedét 1976. október 16. alapította meg Dévai nagy Kamilla Liszt díjas előadóművész, miután majdnem halálos autóbalesetéből felépült. Európában is egyedülálló ez az intézmény, mert teljesen komplex módon énekes-gitáros előadóművészetet oktatnak, kifejezetten egyéni foglalkozások vannak. A már végzett diákok szakmai sikerei igazolják ezt az oktatási módot. Hagyományokat őriznek, és dalaikkal új hagyományokat teremtenek. A zene mellett az Életre, és magyarságra való nevelést is fontosnak tartják a tanárok. A Kárpát medencében mindenütt tudják már, hogy a Krónikás Zenede diákjai reményt, vigaszt, és szeretetet hoznak. De Amerikába, Németországba, Ausztriába, Svédországba is eljutottak, mindenütt óriási sikert aratva. Húsz éve minden állami támogatás nélkül Dévai nagy Kamilla és a tanárok megfeszített munkájával a Krónikás Zenede szolgálja a 10 milliós magyarságot. Igazán megérdemlik, hogy végre méltón felfigyeljenek nagyszerű küldetésükre.

Az Örökség serleg elismerést a „Példamutató emberi és zenei nevelésért” adományozzuk.

Honlapkészítés