FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Kultúra a béke követe
AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
Honvédart Aranyossziget 2023
FKA HONLAPJAIRÓL
2023 Magyar Kultúra Napja
2023 év kitüntetettjei
LÉLEKMADÁR
2022. évi támogatóink
TÁMOGATÓINK
ARANYOS MEGINT SZÉP LESZ
2022 év kitüntetettjei
Magyar Kutúra Napja Gála 2022
Örökség serleg 2022
Magyar Kultúra Napja Gála
MIT KELL TUDNI?
Az avatási ceremónia menete
A Lovagrend emlékparkja
20 jubileumi gála
2021. évi Kultúra Lovagjai
Avatás fotói 2021.
2020 évi Kultúra Lovagjai
2019. év Kultúra Lovagjai
XXIII. MKN fotói 2019.01.19.
2018. évi Kultúra Lovagjai
XXII. MNKG fotói 2018
2017 évi Kultúra Lovagjai
XXI. MKNG fotói 2017
2016. év Kultúra Lovagjai
Elismertek 1999-2021.
Alapító lovagok
Kultúra Napja Gála 2022.
Örökség-serleg elismerésről
Örökség serleg 2022
Örökség serleg 2021
Örökség serleg 2020
Örökség serleg 2019
Örökség serleg 2018
Örökség serleg 2017
Örökség-serleg 2016
Örökségünkért érem
JÓKAI-DÍJASAINK
ÉVES PÁLYÁZATAINK
ÉVES BESZÁMOLÓK
kapott és adott elismeréseink
KISBÍRÓ
Kultúra Lovagja cím
Táncház program
Táncház program


ÖRÖKSÉG SERLEG

Elismerés az ifjúságnak

2016. január 22-én, a XX. Magyar Kultúra Napja Gála a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség-serleg elismerést adományoz három ifjúsági szervezetnek, amelyek huzamos időn át, kiemelkedően ápolták a magyar és az egyetemes kultúrát.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
27. számmal Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusának.
Indoklás: A Gyermekkórus a Szatmárnémeti Református Gimnázium büszkesége. Az elmúlt 10 esztendő során számtalan fellépésével, hol önállóan, hol pedig a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusával és filharmonikusokkal kiegészülve örvendeztette meg hallgatóságát határon innen és határon túl. A Gyermekkórus többnyire a vallásos és népi kultúra klasszikusait szólaltatja meg de ezen túlmenően az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemeit is bemutatja. A Gyermekkórus Erdély és Partium több nagyvárosában is fellépett úgymint: Kolozsvár, Szászrégen, Nagyvárad, Nagykároly, Nagybánya. Megszámlálhatatlan Szatmár-vidéki kis faluban is megfordult és szolgált, nemzeti, vallási, kulturális alkalmakkor.
Magyarországon: Tokaj, Sárospatak, Nyíregyháza, Budapest, Paks, Érd, Szekszárd, Szálka, Ópályi, Aranyosapáti jelzi a nagyvárosok és kis falvak fellépéseinek színhelyét. Szatmárnémetiben hagyományos és várva-várt telt-házas koncertet ad a kórus minden év Adventjében.
2015-ben meghívott kórusként a legnépesebb létszámmal vett részt a Művészetek Palotája a Református - Énekek Koncertjén.
A Gyermekkórus célkitűzése: nemzeti, vallási, népi hagyományaink megismerése, ápolása és továbbítása. A Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusát Higyed Gyöngyi énektanár-karnagy alapította és vezeti.

Az Örökség serleg elismerést „A kóruséneklés népszerűsítésért, a magyar kultúra határon túli ápolásáért” adományozzuk.
Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
28. számmal a Havasi Gyopár Gyermek Tánccsoportnak (Rahó, Ukrajna)
A tánccsoport 2007-ben jött létre a Rahói Ukrán Magyar Társaság és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére azzal a céllal, hogy segítse a magyarságtudat megőrzését a Tisza forrásvidékén, ahol sok családban már csak a nagyszülők beszélik nyelvünket. Ismereteiket anyaországi és szülőföldi néptánc táborokban gyarapították. 2011-től Jurij Szavcsuk tánctanár színvonalas és odaadó önkéntes munkájának köszönhetően folyamatosan emelkedett táncaik szakmai színvonala. Jelenleg egy kezdő és egy haladó csoportban 24 fiatal vesz részt a hetenkénti próbákon. Repertoárjuk tükrözi azt a multikulturális környezetet, amelyben élnek. Számos magyarországi és kárpátaljai meghívást kaptak. Felléptek Aranyosapátiban, Nyírbogdányban, Sárrétudvariban, Técsőn, Rahón, Visken, Tiszabogdányban, és Kőrösmezőn. A magyar nyelv és kultúra határán való szerepléseikkel elősegítik, hogy a magyar nemzeti kultúra méltó helyet foglaljon el a kultúrák sokszínű világában a Tisza forrásvidékén. Végső soron hozzájárulnak a szórvány magyarság fennmaradásához.

Az Örökség serleg elismerést „A magyar néptánckultúra multikulturális környezetben való népszerűsítéséért” adományozzuk.

Örökség serleg

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetség Örökség serleg elismerést adományoz:
29. számmal a Krónikás Zenedének
A Krónikás Zenedét 1976. október 16. alapította meg Dévai nagy Kamilla Liszt díjas előadóművész, miután majdnem halálos autóbalesetéből felépült. Európában is egyedülálló ez az intézmény, mert teljesen komplex módon énekes-gitáros előadóművészetet oktatnak, kifejezetten egyéni foglalkozások vannak. A már végzett diákok szakmai sikerei igazolják ezt az oktatási módot. Hagyományokat őriznek, és dalaikkal új hagyományokat teremtenek. A zene mellett az Életre, és magyarságra való nevelést is fontosnak tartják a tanárok. A Kárpát medencében mindenütt tudják már, hogy a Krónikás Zenede diákjai reményt, vigaszt, és szeretetet hoznak. De Amerikába, Németországba, Ausztriába, Svédországba is eljutottak, mindenütt óriási sikert aratva. Húsz éve minden állami támogatás nélkül Dévai nagy Kamilla és a tanárok megfeszített munkájával a Krónikás Zenede szolgálja a 10 milliós magyarságot. Igazán megérdemlik, hogy végre méltón felfigyeljenek nagyszerű küldetésükre.

Az Örökség serleg elismerést a „Példamutató emberi és zenei nevelésért” adományozzuk.

Honlapkészítés